Рекордно обезщетение от $46 млн. за дете, убито от шкаф на IKEA

2-годишният Йозеф Дудек се задуши през май 2017 г.

07.01.2020 | 22:27 Редактор: Искра Ангелова
Рекордно обезщетение от $46 млн. за дете, убито от шкаф на IKEA

Шведският мебелен гигант IКЕА се съгласи да плати обезщетение на стойност 46 млн. долара на родителите на момче, което почина след като шкаф, произведен от компанията, падна върху него, съобщава BBC.

2-годишният Йозеф Дудек се задуши през май 2017 г., когато шкаф, закупен от Ikea затисна момчето в дома на семейството в Калифорния. Адвокати коментират, че това е най-голямото обезщетение, платено за смъртта на дете в историята на САЩ.

"Въпреки че никой не може да промени трагичните събития, които ни доведоха дотук, в името на семейството и всички замесени по случая, сме благодарни, че този съдебен процес завърши с решение“, заяви говорителят на IKEA, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

"Никога не сме си мислили, че шкаф висок 76 см може да затисне и задуши 2-годишно дете. Едва по-късно научихме, че конструкцията му е била нестабилна“, коментират още те.

Семейството също заяви, че ще дари 1 млн. долара от обезщетението на групи, работещи за защита на децата от опасни стоки.

Камдън Елис на 2 години, Кърън Колас също на 2 години, както и 23-месечният Тед МакГий починаха, след като същия вид шкаф падна върху тях.

След последното споразумение IKEA реши да продава само шкафове, които отговарят на националния стандарт за безопасност на мебелите за съхранение на дрехи в САЩ.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК