Съд наказа изневяра с пребиване с камъни

Според Амнести интернешънъл, осъдената Интисар Шариф Абдала не е имала право на адвокат и справедлив процес.

01.06.2012 | 16:57
Съд наказа изневяра с пребиване с камъни

Млада жена , която е била призната за виновна по обвинения в изневяра е осъдена на смърт чрез пребиване с камъни в Судан. Според организацията за защита на човешките права Амнести интернешънъл, Интисар Шариф Абдала не е имала право на адвокат и справедлив процес. В момента тя е в затвора заедно с четиримесечното си бебе.

Присъдата е основана единствено върху самопризнанията на Абдала, които обаче е направила след като е била зверски пребита от брат си. Мъжът, с който се предполага, че е извършила изневярата е отрекъл и е бил освободен.

 „Този случай е показателен за провала на съдебната система в Судан. На Абдала не е осигурен нито адвокат, нито преводач, а родният й език не е арабски. Тя е осъдена единствено на базата на свидетелство, което е дала под принуда“ казва местния представител на Амнести Жан-Батис Галопен и призовава властите веднага да отменят присъдата и да освободят момичето.

„Убийството с камъни е създадено, за да увеличи страданието на жертвата, което го прави изключително жестока практика. Международните закони за човешките права изрично забраняват смъртни присъди, издадени при липсата на справедлив процес, а също така и екзекуцията на млади майки изобщо“ допълва Галопен.

Судан е една от седемте страни, където пребиването с камъни се използва като наказание. То е налагано от съда няколко пъти в последните години, но винаги е отменяно след обжалване. Почти всички осъдени са били жени.