Черногорският премиер с "последно предупреждение" към Сръбската църква

То е във връзка с протестите срещу закона за религиозните обединения

31.12.2019 | 09:36 Редактор: Василена Василева
Черногорският премиер с

Премиерът на Черна гора Душко Маркович отправи "последно предупреждение" към Сръбската православна църква в страната във връзка с протестите срещу закона за религиозните обединения, предава РИА Новости.

В нощта на петък Скупщината (парламентът) на Черна гора одобри закон за свободата на религиите и убежденията и правния статут на религиозните общности с мнозинството от гласовете на управляващата коалиция. Гражданите протестираха в северната част на страната, а полицията преби епископ Методий Диоклийски. Десетки хора бяха задържани по улиците. След свада в заседателната зала полицията задържа всички членове на опозиционния Демократичен фронт.

В събота лидерът на управляващата Демократическа партия на социалистите и президент на страната Мило Джуканович подписа противоречив закон. В неделя вечерта в няколко града се проведоха протести. Министерството на вътрешните работи отчете осем ранени полицаи, повече от десет души са задържани.

"Призовавам духовенството на СПЦ в Черна гора да се върне в църкви и храмовете, да покани вярващите да служат и да бъдат в църквите, а не да ги подтикват към съпротивление на властите във връзка с този закон, защото те излизат от църквите след литургиите и предизвикват безредици и нападения срещу полицията, гражданите и тяхното имущество", заяви Маркович във видео съобщение, съобщава "Фокус".

"Съветвам Черногорско-Приморския митрополит да не подбужда към недоволство и размирици. Това е последното предупреждение в този смисъл", подчерта премиерът и добави, че властите вече няма да позволяват размирици. Той отбеляза, че също е изненадан, че сръбските власти не са отговорили на опита за изгаряне на черногорския флаг на младежки протест пред черногорското посолство в Белград.

Представители на СПЦ в неделя отказаха да поемат отговорност за насилието в протестите. Православните епископи на Сръбската църква в Черна гора преди това призоваваха вярващите към ненасилие, но постоянно изразяване на несъгласие със закона за църквите. Епископите призоваха вярващите да "протестират молитвено", а полицията и ръководството на страната да не използват сила. В понеделник бяха проведени мирни протести в няколко градове на Черна гора.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК