Деца във Виенската опера били принуждавани да пушат, за да пазят тегло

Танцьорите били подложени на психически и физически тормоз

18.12.2019 | 20:02 Редактор: Кристина Крумова

Балетната академия към Виенската държавна опера е застрашавала здравето на десетки деца. Това е заключението на комисия, разследвала сигнали за злоупотреби в институцията.

Престижната балетна академия към Виенската опера е принуждавала деца на възраст от 10 до 18 години да пушат цигари. Целта била да се контролира теглото им. Австрийските власти разследваха престижната академията след като през април вестник "Фалтер" разкри смущаващи практики при преподаването. 

В статията бяха описани смущаващи методи, които са типични по-скоро за 19 век. Според изданието танцьорите били подложени на психически и физически тормоз, включително побой и сексуално посегателство. Част от балетистите били обект на всекидневни забележки относно теглото им, в резултат на което някои развиват анорексия. 

Няколкомесецното разследване на балетната академия е показало, че благосъстояние на учениците действително е било застрашено. Специалната комисия, която проверяваше твърденията, е констатирала, че младите танцьори са били изложени на дискриминация и сурово отношение по време на тренировките. 

В отговор на доклада Виенската държавна опера заяви, че балетните спектакли на учениците в академията са били намалени. Действията са опит да бъде облекчена програмата им. Балетната академия е създадена през 1771 г. и е една от най-авторитетните в Европа. След края на обучението си много от възпитаниците ѝ танцуват за Кралския балет в Лондон и Американския театрален балет.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК