Оланд спечели първия тур на президентските избори във Франция

Никола Саркози остана с процент и половина по-малко.

22.04.2012 | 23:09
Оланд спечели първия тур на президентските избори във Франция

Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд спечели първия тур от изборите за президент на Франция. Според предварителните резултати, за него са гласували 28.6% от гласоподавателите, докато Никола Саркози получава 27.1% от гласовете.

Голямата изненада е добрият резултат на кандидата на крайно-дясната партия „Фронт Насионал”  - Марин Льо Пен. За нея са гласували 18.1% от французите. По този начин тя подобри резултата на баща си отпреди 10 години.

През 2002 Жан-Мари Льо Пен стигна на балотаж срещу Жак Ширак, като получи 16% от гласовете.

Никола Саркози е първият действащ президент от създаването на Петата република през 1958, който не успява да спечели първия тур от изборите.

Въпреки загубата френският президент запазва добри позиции преди балотажа. Победата на Оланд е с много малка преднина, а резултатът на Марин Льо Пен показва, че нейната подкрепа ще реши кой да бъде крайният победител на изборите. Не е изключено към Саркози да преминат и избиратели на центриста Франсоа Байру, събрал 9.2% от гласовете.

Същевременно кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон получи малко повече от 10% от гласовете. Той призова привържениците си да гласуват срещу Саркози. Вторият тур на изборите ще се проведе на 6 май.