Депутатки в Турция протестираха срещу насилието над жени в страната

Според СЗО 38% от туркините са подложени на насилие от партньорите си

15.12.2019 | 18:43 Редактор: Ивет Арабова

Турски жени депутати от основната опозиционна Републиканска народна партия с необичаен протест в парламента. Акцията им включваше изпълнение на песен и танц срещу насилието над жени в страната. Те обвиняват правителството в бездействие.

Протестът беше иницииран от депутата Сера Кадигил по време на дебата за бюджета в парламента и беше излъчен на живо по телевизията. Жените депутати от Народната демократична партия подкрепиха протеста, като някои от тях издигнаха снимки на жени, убити от мъжете си. Миналата седмица седем демонстранти бяха задържани в Истанбул на така наречения протест "Лас Тесис". 

В песента "Изнасилвачът си ти“ се казва: "Вие сте убиецът; ченгета, съдии, държава и президент". Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отговори, че всички споделят болката за всяка жена, убита в Турция, добавяйки, че песента е изпята в Чили по различни причини. Той определи като неприемливо турската полиция, съдиите, държавата или президента да се наричат "изнасилвач“ или "убиец“. 

През изминалата година 440 жени в Турция са убити от мъжете си. Два пъти повече сравнение с 2012 г., когато Анкара прие закон за предотвратяване на насилие над жени. Някои феминистки групи обвиняват властите в Турция в неспособност да приложат законодателството. Според Световната здравна организация 38% от жените в Турция са подложени на насилие от партньорите си през целия си живот, в сравнение с около 25% в Европа.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК