След победата на Джонсън: Стотици недоволни, протести и сблъсъци с полицията

Това е най-силното представяне на торите на избори от 1987 г. 

14.12.2019 | 13:30 Редактор: Ивет Арабова

Въпреки убедителната победа на консерваторите на параламентарните избори във Великобритания, на Острова имаше и недоволни. Стотици излзоха на протест срещу консерваторите и премиера Борис Джонсън. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Окончателните данни показват, че торите получават 365 депутатски места в 650-местната долна камара, което е с 48 повече спрямо изборите през 2017 г. Необходими са 326 места за мнозинство в парламента. Това е най-силното представяне на торите на избори от 1987 г., когато под ръководството на Маргарет Тачър Консервативната партия получи 376 депутатски места. 

Победата на Джонсън означава, че Великобритания ще напусне ЕС до края на януари 2020 г. Лейбъристката партия претърпя най-голямото си поражение от десетилетия. Лейбъристите получиха едва 203 депутатски места или с 59 по-малко в сравнение с преди две години. 

На фона на убедителното представяне на консерваторите, пред Борис Джонсън обаче се очертава един серизоен проблем – Шотландия и нейните амбиции за независмост. Шотландската лидерка Никола Стърджън, заяви, че подкрепата за нейната партия ясно показва, че шотландците искат да остната в ЕС. 

Вижте повече в репортажа! 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК