Столтенберг: България предлага координационен център на НАТО във Варна

Според Борисов единството на НАТО е ключово за справяне с предизвикателствата

12.12.2019 | 16:12 Редактор: Ивет Арабова

"България предлага координационният център на военоморските сили на НАТО в Черно море да бъде разположен във Варна". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел. 

В момента тези функции са възложени на Щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Борисов отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, чиято цел ще е да има "възпиращо действие". Той даде и заявка да се увеличат средствата за отбрана. Борисов подчерта, че единството на НАТО е ключово за справяне с предизвикателствата и заплахите за сигурността. 

"Ние не се натискаме за координационен център, и сега имаме координационни функции. 5 обучения имаме тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море, ролята на този център е възпиращата роля", коментира Борисов.

Срещата приключи преди началото на последното за годината заседание на Европейския съвет. Климатичните промени, многогодишната финансова рамка и бъдещите отношения на Съюза с Великобритания са основните теми в дневния ред.

Снимка: Facebook/Boyko Borissov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК