Защо никой не иска да държи пари в брой в евро?

Европейската валута все обаче навлиза на територията на долара

04.12.2019 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Защо никой не иска да държи пари в брой в евро?

Еврото навлиза на територията на долара като световна валута за глобални трансакции, но това не означава, че някой иска да го притежава.

"Никой вече не иска да държи пари в брой в евро като актив, но всички го искат като пасив", пише Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни анализи към Deutsche Bank AG. В резултат еврозоната се очертава като новия глобален доставчик на ликвидност на международната финансова система, бавно заместваща долара, добавя той, цитиран от Investor.bg.

Общата европейска валута все повече се използва при международни заеми, междубанково финансиране и трансгранични транзакции. Това помага за понижаване на стойността на еврото в периоди на апетит към риск, но може да допринесе за нестабилността и поскъпване на валутата, когато инвеститорите търсят по-ниско ниво на риск.

През тази година еврото поевтиня с над 3%. Липсата на големи ценови колебания се дължи на стабилните перспективи на паричната политика в Европейската централна банка и Федералния резерв, както и на избледняването на опасенията от рецесия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК