Над 200 държави участват в срещата на ООН за климата

Борисов представи позициите на България по изпълнението на целите на Парижкото споразумение

02.12.2019 | 17:38 Редактор: Ралица Братанова

В Мадрид започна 25-ата конференция на ООН за климата с участието на над 200 държави. В началото на форума нейният председател предупреди - "тези, които отказват да се съобразят с покачващите се глобални температури, "ще са от грешната страна на историята". 

  Политически лидери от над 50 страни пристигнаха в испанската столица, където бяха посрещнати от премиера Педро Санчес. 

За няколко дни Мадрид ще бъде столица на борбата срещу климатичните извънредни ситуации. Но преди всичко испанският град иска да бъде столица на диалога и на обещанията. 

Двуседмичните разговори са насочени към по-сериозна ангажираност за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш педупреди, че се намираме на прата на точка, от която няма връщане. 

"Нуждаем се от бърза и дълбока промяна в начина на правене на бизнес, как генерираме енергия, как изграждаме градове, как се движим и как храним света. Без пълните ангажименти на страните, който са най-големите замърсители, всичките ни усилия ще бъдат безполезни", заяви той.

Европейският съюз също настоява за повече ангажираност в намаляването на емисиите на въглероден диоксид.

Българският премиер подчерта, че България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 година.  В кулоарите на срещата той покани новия председател на Европейския съвет на посещение у нас. 

25-та Конференция на ООН по изменението на климата започна на фона на натиска от глобалното недоволство от лисата на действителни мерки слещу проблема, както и необичайно тежки природни бедствия - от пожари в Амазонската джунгла и Австралия до интензивни тропически урагани. 

Според някои анализатори - промените в климата са изправили милиони деца от Африка пред глад.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК