В 21 век обществото все още подхожда с недоверие към жените във властта

В най-развитите страни средно 46% от обществото се чувства „напълно удобно“ с жена премиер

20.11.2019 | 21:00 Редактор: Кристина Крумова
В 21 век обществото все още подхожда с недоверие към жените във властта

На жените лидери в политиката и бизнеса все още се гледа с недоверие. По-малко от половината от хората в най-развитите икономики – групата на Г-7, с лекота приемат жена да управлява правителство или голяма корпорация. Това показват резултатите от проучване, осъществено от агенция Kantar и групата Women Political Leaders.

В държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) средно 46% от обществото се чувства „напълно удобно“ с това жена да бъде начело на правителство, а 48% - дама да е главен изпълнителен директор на водеща национална компания, посочва Bloomberg, цитирана от investor.bg.

Данните се основават на проучване сред 22 хил. души от 11 държави, като се подчертава, че не е задължително да има връзка между обществените настроения и достъпа на жени до властови позиции.

В Канада, която се представя най-добре в проучването, само веднъж е имало дама начело на правителство. В същото време в САЩ, които се нареждат на трето място, има признаци, че полът на възможната кандидатка на демократите за президент Елизабет Уорън може да се окаже проблем за някои избиратели.

В същото време налице е друга тенденция – в Германия, където канцлерът Ангела Меркел след няколко дни ще отбележи 14 години начело на страната, по-малко от една трета от допитаните посочват, че се чувстват напълно удобно с това жена да заема тази роля.

Във Великобритания се наблюдава спад спрямо миналата година на дела от анкетирани, които смятат, че мъжете и жените са еднакво подходящи за ръководни позиции в политиката и бизнеса. Това изменение се дължи изцяло на спада в броя анкетирани мъже, които се съгласяват с това твърдение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК