Най-бързо развиващият се град в Албания - Камза

Сградите там са различни по височина, форма и цветове

19.11.2019 | 23:10 Редактор: Кристина Крумова
Най-бързо развиващият се град в Албания - Камза

Малкият град Камза се намира едва на няколко километра от столицата на Албания Тирана. Сградите там са различни по височина, форма и цветове. Някои все още не са измазани, други са недовършени, трети се изграждат наново.

"Хората обръщат много внимание на естетиката на къщите. Те показват културата и богатството, което семейството има“, казва местният жител Нази Мурджа.

Улиците, които носят имена на известни личности и чуждестранни градове, са препълнени – деца, възрастни мъже, които играят домино и продавачи се борят за повече пространство.

Преди 10 години Камза е било бедно градче, но днес то е едно от най-бързо развиващите се в Албания, а това се дължи на неговите граждани и на всички онези техни близки, които са избягали в някоя друга държава.

В цяла Източна и Южна Европа миграцията променя драстично облика на обществата. Селца и малки градчета в Гърция, из целите Балкани и Италия се обезлюдяват. Младите хора отиват в близките по-големи градове и държави в Западна Европа, за да търсят работа. Те забравят родните си места.

Но в Камза ситуацията е различна. Къщите, бизнесите и инфраструктурата -  всичко това се дължи на албанската диаспора от няколко милиона души.

"Хората обичат града, защото го построиха сами. Всеки е допринесъл с нещо. В по-старите градове, ти си просто гражданин, но тук оставяш следа“, казва пред The Guardian бившият заместник-кмет Томор Котараджа.

Историята на Камза е хаотична, точно като улиците ѝ . По времето на комунизма земята под града била притежавана от държавата, а там живеели около 5000 души. Миграцията била забранена напълно. Така работниците, миньорите и фермерите били изолирани от останалата държава.

Камза започва своя възход, когато през 2007 година градът получава статута на самостоятелна община.

Миграцията остава най-големият източник на приходи.  Правителството изпитва трудност в събирането на данъци върху парите, изпратени от чужбина. По-голямата част от тях са изкарани на черния пазар.

А жителите на Тирана? Те все още смятат, че градът не е трябвало изобщо да бъде построен. Хората в Камза обаче са горди с това, което са създали.

Снимка: Reuters

Вижте цялата статия в dnes.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК