Круизен кораб потъна край Тоскана

Поне трима са загинали при евакуацията, много са изчезнали. Не е известно дали на борда е имало българи. Екипажът бил напълно неподготвен, корабът бил 7 мили встрани от курса си, разказват очевидци

14.01.2012 | 10:06
Круизен кораб потъна край Тоскана

(обновена в 11:15)

Луксозен туристически лайнер заседна край островчето Джилио, на няколко километра от крайбрежието на италианската област Тоскана, и вeче е потънал. В паниката при евакуирането на над четирите хиляди души на борда поне трима са загинали, потвърждава агенция ANSA. За момента няма сведения за националността на жертвите, нито дали на борда е имало български граждани. Поне шест български туристически агенции са продавали пакети на компанията Costa Cruises, която е собственик на кораба, показа проверка на Bulgaria On Air.

Корабът Costa Concordia току-що бил отплавал от Чивитавекия и се отправял към първата спирка от туристическия си маршрут - пристанището на Савона. Край Джилио плавателният съд е претърпял удар, съобщиха от бреговата охрана. Не е ясно дали става дума за подводни скали или друго препятствие. При сблъсъка в корпуса се е отворила почти 50-метрова пролука и корабът е започнал да пропуска вода. Капитанът се опитал да насочи лайнера в по-плитките води край Джилио, за да улесни евакуацията.

"Вечеряхме, когато светлините угаснаха", разказа пред ANSA eдин от пътниците, журналистът Лучано Кастро. "После чухме грохот и чиниите изпопадаха на пода". "Беше като сцена от "Титаник", казва друг пътник.  

Катастрофата е станала към 22:30 местно време, или половин час преди полунощ българско. В суматохата някои от пътниците са скочили направо във водата. Според Corriere della Sera има десетки изчезнали. Заради острия наклон на кораба не е било възможно използването на спасителните лодки. Очевидци обаче свидетелстват пред вестника, че екипажът е бил напълно неподготвен, а спасителните лодки просто не били спуснати правилно и потънали. По време на катастрофата капитанът вечерял. Според непотвърдени данни на бреговата охрана корабът се е бил отклонил от курса си с цели седем морски мили.

В момента евакуираните пътници и екипаж - над 4200 души - са приютени в църквата, хотелите и училищата на островчето Джилио. Корабът вече е потънал в плитчините край острова, над водата стърчат само няколко метра от левия му борд.

Корабът е собственост на туроператорската компания Costa Cruises, която потвърди, че на борда е имало 3200 пътници и 1000 души екипаж. Пътниците са били предимно италианци, но също няколкостотин германци, французи, и по-малък брой хора от други националности. Пълен списък обаче все още не е публикуван. Корабът е трябвало по план да посети Савона, Марсилия, Барселона, Палма де Майорка, Каляри и Палермо.