Прогноза: Морското равнище ще продължава да се покачва

300 милиона души биха могли да загубят домовете си

04.11.2019 | 22:20 Редактор: Юлия Христова
Прогноза: Морското равнище ще продължава да се покачва

Повишаването на морското равнище се счита за един от най-застрашаващите аспекти на климатичната криза. Милиони хора могат да загубят домовете си, пише в свой анализ за германското издание t-online.de климатичният експерт и дипломиран метеоролог Михаела Кошак.

Морското равнище занимава климатолозите от десетилетия, тъй като когато се промени, то може да окаже мащабно и опустошително въздействие и да наложи трансформация в живота на нашата планета. Милиони хора живеят край морето и в крайбрежните региони, много големи градове са крайбрежни. Така мнозина биват пряко засегнати, пише bloombergtv.bg.

Ясно е обаче също, че промяната при морското равнище не може да бъде точно предвидена. Съществуват редица фактори, които са трудни за оценка. Учените работят по модели и непрекъснато измислят нови влияния, например солеността на водата, която пряко и косвено влияе на морското равнище.

Някои факти сочат, че според Световната метеорологична организация нивото на морето през 2018 г. е нараснало с 3,7 милиметра спрямо 2018 г. Това е най-високото ниво от началото на систематичните сателитни измервания. От 1993 г. морското равнище се е повишило с около осем сантиметра, от 1880 г. средното за света отчита ръст от около 20 сантиметра, но с големи регионални разлики.

Изчисленията от климатичните модели за бъдещето са много различни, но често обезпокоителни. Според ново проучване на Nature Communications до 2050 г. 300 милиона души биха могли да загубят домовете си поради покачване на нивото на моретата. 

Държавите, които имат широки крайбрежни райони и ниско разположена вътрешност, като Бангладеш и Холандия, губят милиони квадратни километри земя. Жилищата за много хора, особено в Китай, Индия, Тайланд и Индонезия, биха били изгубени, а те самите биха били принудени да напуснат своята родина. Сериозни социални тревоги и бежански потоци все още не са предвидими, но за съжаление ще бъдат сред ефектите от такъв процес. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК