Проверяват провежданите реформи в Гърция

Очаква се вниманието на международните инспектори да бъде привлечено от новия данъчен кодекс.

12.12.2011 | 07:46
Проверяват провежданите реформи в Гърция

Инспектори от ЕС, МВФ и ЕЦБ ще пристигнат днес в Атина. Мисията на така наречената “тройка” трябвада започне подготовката за пакета от спасителни мерки, който беше съгласуван от лидерите на ЕС и от международните кредитори на 27 октомври. Фокусът ще бъде поставен върху подготовката на условията за изпълнението на плана за предоставяне на Атина на 130 милиарда евро.

Международните инспектори ще направят оценка на напредъка на южната ни съседка в изпълнението на реформите, а след това ще се срещнат с представители на банките, които се съгласиха да отпишат 50 % от гръцкия дълг. Очаква се проверяващите да останат в гръцката столица една седмица. Те ще се концентрират и върху подготвения от правителството нов данъчен кодекс, който предстои в най-скоро време да бъде внесен за дискусии в парламента." Финансовият министър Евангелос Венизелос описа инициативата като опит да се създаде първата страната ефективна система за данъчно облагане. Предстои да бъдат разгледани и трудовите отношения. Запознати източници информират, че проверяващите държат да постигнат споразумение за намаляване на оперативните разходи в частния сектор и отмяна на клаузата за повишение на заплатата при тригодишния колективен трудов договор, подписан 2010.

Междувременно от Националната конфедерация по търговията в Атина съобщиха, че над 55 000 малки предприятия се очаква да фалират през следващата година в Гърция. Според данни на организацията в периода 2009-2011 в южната ни съседка са фалирали над 60 000 фирми. 8 от 10 компании твърдят, че са прекратили продажбите, а 4 от 5 компании са регистрирали огромен спад в приходите. Всяка трето средно предприятие ще замрази инвестициите си през 2012. Президентът на Конфедерацията Василис Коркидис съобщи, че положението е изключително критично и в работещите фирми, които са застрашени от фалит.