Край на офанзивата в Сирия?

В два от ключовите градове за кюрдите вече са разположени руски военни части

23.10.2019 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

Турската военна операция в Сирия е спряна. Новината беше съобщена от турския министър на външните работи на Мевлют Чавушоглу. Той обаче уточни, че ако кюрдиските милиции не се оттеглят от граничните зони ще бъде възобновена.

Според сделката, която беше договорена между президентите на Русия и Турция, от днес кюрдските милиции имат нови 6 дни да се изтеглят от 30-километровия граничен район, където Анкара иска да създаде сигурна зона. 

След като срокът изтечe, турските и руските войски ще започнат съвместни патрули. 

В два от ключовите градове за кюрдите - Манбидж и Кобане вече са разположени руски военни части. А Москва предупреди сирийските кюрдски сили на Народните отряди за защита, че са изправени пред по-нататъшен въоръжен конфликт с Турция, ако не изпълнят руско-турско споразумение, призоваващо да се оттеглят от цялата дължина на североизточната граница на Сирия с Турция. 

Според НАТО най-важното е намирането на политическо решение, което да потуши напрежението. 

Споразумението между Реджеп Ердоган и Владимир Путин се случи след 6-часови преговори в Сочи снощи. Двете страни приеха меморандум за разбирателство. Руският лидер го нарече "много важен, ако не и решаващ", а Ердоган го определи като "исторически".

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК