Българска следа в най-големия инцидент с мигранти в Централна Европа

71 души загинаха в камион в Австрия през 2015 година

23.10.2019 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

В най-големия инцидент с мигранти досега в Централна Европа отново имаше българска следа. През 2015 година 71 мигранти загинаха в хладилен камион в Австрия. Едва тази година трафикантите осъдени - повечето на доживотен затвор. 

Жертвите платили на трима българи и един афганистанец да бъдат прекарани от Сърбия към Австрия през т. нар. Балкански маршрут. Хората били вкарани в херметично затворен хладилен камион за превоз на замразени стоки. Час и половина след началото на пътуването заради липсата на кислород те започнали да се оплакват от главоболие, а някои от тях и да се задушават. Трафикантите обаче не пожелали да спрат и да отворят хладилното отделение от страх да не бъдат заловени, стана ясно по време на разследването. 

Присъдите на трафикантите бяха потвърдени през юни тази година. Унгарски съд осъди на доживотен затвор на двама българи и един афганистанец за организиран трафик на хора. Присъда получи и четвърти българин, който ще може да излезе най-рано след 30 г. от затвора. Осъдените са Методи Георгиев, Венцислав Тодоров и Ивайло Стоянов. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК