Кларксън се извини за "разстреляйте стачниците"

От албанската мафия до мюсюлманките-лезбийки: да си припомним седемте най-скандални изяви на знаменития водещ от Top Gear

02.12.2011 | 15:31
Кларксън се извини за

Световноизвестният водещ Джереми Кларксън се извини за призива си стачниците от публичния сектор във Великобритания да бъдат разстреляни, но настоя, че думите му са били изречени на шега и впоследствие извадени от контекста. Съавторът на Top Gear предизвика лавина от възмутени реакции с коментара си в обедното The One Show. Видни дейци на лейбъристката партия го призоваха да се извини, а синдикатът на работещите в обществения сектор настоя BBC незабавно да го уволни. Само за първите 24 часа след излъчването на предаването в националната британска телевизия се получиха над 21 000 оплаквания срещу Кларксън.

"Нито за момент не съм имал намерението тези забележки да бъдат приемани сериозно – което, вярвам, е съвършено ясно, когато те се видят в контекста. Ако BBC и аз сме нанесли някаква обида, ще съм щастлив да поднеса извиненията си заедно с техните", пише в обръщението на Кларксън.

BBC веднъж вече бе принудена да освободи без финансова компенсация един от най-популярните си водещи, Джонатан Рос, след нашумелия Sachsgate през 2008.

Ако подобно нещо се случи и сега, ударът ще е тежък за Кларксън, който печели над милион лири годишно само от автомобилното си шоу Top Gear. От друга страна, склонността на водещия към гръмки изявления и преди е предизвиквала скандали и възражения. Почитателите му твърдят, че критиките идват от хора, неспособни да оценят и дори да засекат хапливото чувство за хумор на Джереми.

Седем от най-шумните скандали около Top Gear:

МЪРЗЕЛИВИ МЕКСИКАНЦИ. BBC бе принудена да се извини на мексиканския посланик в Лондон, след като водещият на Top Gear Джеймс Мей окачестви мексиканците като "мързеливи, некадърни, затлъстели самохвалци", а Кларксън допълни, че не очаквали оплакване от този коментар, понеже мексиканският посланик вероятно лениво дремел пред телевизора.

ПРЕСТЪПНИ АЛБАНЦИ. Посолството на балканската държава се оплака от обидни квалификации, направени от тримата водещи в специализираното издание, в което те уж трябваше да изберат идеалния автомобил за шефа на албанската мафия.

"ЧЕРНИ МЮСЮЛМАНКИ-ЛЕЗБИЙКИ". В интервю за списанието на Top Gear Кларксън обясни, че шефовете на телевизиите били обсебени от мисълта да наемат "черни мюсюлманки-лезбийки", за да компенсират за броя на хетеросексуалните водещи от мъжки пол.

"ПУБЛИКА ОТ УРОДИ". Запитан защо винаги в предаването избутват на преден план привлекателните жени сред публиката, Кларксън отвърна: "На шоуто всяка седмица идват по 500 души и повечето от тях са уроди. Тях ли искате да ви показваме?".

ЕДНООКИЯТ ИДИОТ ГОРДЪН БРАУН. В един коментар за посещението на австралийския премиер на Острова Джереми изрази съжаление, че вместо него британците имат "този едноок шотландски идиот, който продължава да ни казва, че всичко е наред и че е спасил света". "Едноокият идиот" бе тогавашният премиер Гордън Браун; Кларксън бе принуден да се извини.

ТИРАДЖИИ И ПРОСТИТУТКИ. В едно предаване, посветено на камионите, Кларксън се чудеше: "Какво е важно за шофьорите на тирове? Убийствата на проституки? Икономията на гориво?". По-късно Джереми продължи: "Трудна работа е да се кара камион: сменяш скорост, сменяш скорост, сменяш скорост, проверяваш огледалата, убиваш проститутка, сменяш скорост...". Британският медиен регулатор прецени, че забележките са адекватни в контекста на предаването и не нарушават медийния кодекс.

ПИЕ ЗАД ВОЛАНА. Попечителският тръст на BBC направи остра забележка на предаването, задето Кларксън и Мей пиели джин и тоник, докато шофирали в епизода с експедицията до Северния полюс. Кларксън възрази, че това е станало върху замръзналата повърхност на Северния ледовит океан, където няма валиден правилник за движение.