Нов мониторинг в ЕК ще следи България за еврофондовете? (обновена)

Анализатори оцениха отпадането на наблюдението като незаслужен политически подарък

22.10.2019 | 13:41 Редактор: Ивет Арабова
Нов мониторинг в ЕК ще следи България за еврофондовете? (обновена)

Важен ден за България. Европейската комисия представя в Страсбург докладите си за страната ни и Румъния. Очаква се това да е последният мониторинг за България, както се говори усилено през последните няколко месеца. Това потвърди и евродепутатът Елена Йончева. Във Фейсбук тя написа, че е председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е потвърдил отпадането на мониторинга за България.
 
Този механизъм за сътрудничество и проверка беше наложен единствено на България и Румъния при влизането им в ЕС. Всяка година ЕК публикува тези доклади, които отчитат напредъка на страните в сферите борба с корупцията, борба с организираната престъпност и напредък на съдебната система, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург Цветана Балабанова.

Отпадането му обаче не означава, че няма да бъде провеждано ноблюдение. Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общ монитоирнг за всички държави членки, който ще обхваща върховенството на закона и свободата на медиите.

Юнкер на няколко пъти обещаваше до края на мандата на неговата комисия мониторингът за България да приключи. Това лято българският правосъден министър Данаил Кирилов заяви, че ако през есента мониторингът за България не отпадне, той ще подаде оставка.

Днес ще бъде публикуван и ще бъде представен в Страсбург. Дори мониторингът да отпадне, ЕК възнамерява да направи нов механизъм за всички страни в ЕС, който ще следи за еврофондовете. Ако страна членка нарушава върховенството на закона, то ще ѝ бъдат спирани или намалявани европейските фондове.

Някои анализатори оцениха днешното очакване за отпадане на мониторинга на България като "незаслужен политически подарък за управляващите в София" едва 5 дни преди местните избори и два дни преди избора на нов главен прокурор.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК