Колебливо примирие в Сирия: Кюрдите прекратяват огъня, но не навсякъде

От началото на офанзивата над 200 хиляди души са напуснали домовете си

18.10.2019 | 12:35 Редактор: Юлия Христова

Въпреки обявеното временно прекратяване на огъня в Сирия и днес на места продължават да се водят боеве. Споразумението за временно примирие беше направено късно снощи след дълги преговори между американския вицепрезидент Майк Пенс и турския президент Реджеп Ердоган.

След близо 5-часови преговори Майк Пенс и Ердоган постигнаха споразумение за временно спиране на турско военно настъпление в населените с кюрди североизточни райони на Сирия. Сделката дава няколко дни на кюрдските сили да се оттеглят от граничничните райони, където Анакара иска да създаде 30-километрова "безопасна зона". 

Ръководените от кюрдите "Сирийски демократични сили" обаче дадоха колебливо съгласие относоно временното примирие. Военната организация заяви, че ще се съобрази с прекратяването на огъня в района между градовете Тал Абяд и Рас ал Айн, където бойните действия бяха най-интензивни.

Това обаче не се отнася за другите кюрдски области, попадащи в желаната от Анкара 30-километрова зона. И въпреки че все още има множество въпросителни относно временното туширане на напрежението, цивилните граждани, населяващи конфликтната територия, приеха новините с известна доза оптимизъм.

От началото на офанзивата над 200 хиляди души са напуснали домовете си. Това предизвика притеснения, че ще последва тежка хуманитарна криза.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК