Протести затрудниха работата на летището в Барселона

Пътниците са станали свидетели на сблъсъци между протестиращи и полиция

15.10.2019 | 19:48 Редактор: Юлия Христова

Повече от 170 пострадали при безредици в Каталуния по време на Протести и сблъсъци с полицията в Барселона, след като испанският Върховен съд осъди деветима сепаратистки лидери на Каталуния. Заради размириците бяха отменени над сто полета на летището в града. А това предизвика хаос сред туристите.

Масовите протести в Барселона блокираха основни пътни артерии в града, както и международното летище. Стотици туристи и граждани изобщо не успяха да стигнат до аерогарата, а други не се качиха на полететите си, тъй като бяха отменени. Ситуацията принуди пътуващите да прекарат нощта в сградата на аерогарата. 

Пътниците са станали свидетели и на ожесточените сблъсъци между протестиращите и органите на властта.

Протестите в Барселона избухнаха заради суровите присъди на деветимата каталунски лидери. Те получиха между 9 и 13 години затвор заради ролята им в референдума за независимост на региона през 2017 година, който беше обявен за незаконен от Мадрид.

Демонстрации срещу решението на върховния съд на Испания се проведоха и в други европейски страни. Привъженици на отделянето на Каталуния излязоха по улиците на Франция и Белгия. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се присъедини към шествие пред сградата Европейската комисия. 

Вчера той определи постановлението на съда като варварство. Самият Пучдемон е обект на европейска заповед за арест. Той беше една от една от ключовите фигури в инициирането на референдум за независимост.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК