Съсипваща критика: Долен спектакъл, жалък опонент, примитивни българи...

Международните медии с остри реакции след мача между националите и Англия

15.10.2019 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова

Остри реакции от световните медии след мача между България и Англия. Журналисти от всички краища на Европа осъдиха поведението на българските фенове и похвалиха търпението на английските футболисти.

Журналистът на BBC Фил Макнълти нарече проявата "позорна и обезсърчаваща" и определи националния ни стадион като "широка, разпадаща се и типично източноевропейска паница", от която се е изливала "отрова". 

Журналистът на авторитетния вестник Guardian Барни Рони, който лично е присъствал на двубоя в София, осъжда мача като "долен и смущаващ спектакъл, който ще живее дълго в позорната история на спорта".

Той саркастично започва статията си с думите "добре дошли в новия свят" и заявява - "Дойдохме, очаквайки футболен мач. Получихме жалка вечер с жалко събитие, на жалък стадион срещу жалък опонент, с жалък фон от обвинения и лоши чувства". 

Daily Mail похвали постъпката на българския капитан Ивелин Попов, който използва почивката на полувремето, за да помоли българските фенове да спрат със скандиранията. 

От Футболната асоциация на Англия осъдиха расистките прояви и поискаха УЕФА да започне незабавно разследване на недопустимото отношение към играчите им.

Острите реакции обаче оттекнаха из целия свят, а България се оказа в светлината на позорния прожектор. 

Германският Bild даде своята оценка - "Българският футбол за пореден път се върна назад". Хърватският Vecernji List беше безпощаден - "Иван Бебек показа на примитивните българи: прекъсна мача два пъти заради расизъм."  

В Сърбия B92 се закани на страната ни с "драконови наказания". Sportska Centrala остро напомня - "България, в 21-и век сме".

Вижте още в репортажа на Лилия Мустакова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК