Китай вярва, че Европа ще преодолее кризата

Еврозоната очаква Китай да вземе участие в Европейския фонд за финансова стабилност като инвестира част от резерва си в чуждестранна валута.

06.11.2011 | 09:38
Китай вярва, че Европа ще преодолее кризата

В Китай са убедени, че Европа ще успее да преодолее дълговата криза, заяви външния министър на страната Янг Йечи. Той подчерта, че стабилността на еврозоната е решаваща за световното икономическо възстановяване, предаде Reuters.
„Вярваме, че Европа разполага с цялата мъдрост и способност да реши дълговите си проблеми -  отбеляза Янг в изявление, публикувано на сайта на външното министерство на страната. – Китай винаги е подкрепял европейската отговорност към световната финансова криза и усилията при възстановяването от нея.”
Китайският външен министър не спомена нищо за увеличаването на инвестициите в Европа по време на изявлението си късно в събота при посещението на президента на Китай Ху Дзинтао  в Кан, където участва в срещата на лидерите от Г-20 .
Еврозоната очаква Китай да вземе участие в Европейския фонд за финансова стабилност като инвестира част от резерва си в чуждестранна валута, който възлиза на $3.2 трлн. и е най- големият в света.
Лидерите на водещите световни икономики настояха при срещата си в Кан, Европа да реши собствените си проблеми до следващата година и да отложи всякакви стъпки за осигуряване на кризисни ресурси за Международния валутен фонд.
Янг отбелязва, че по време на пътуването си до Южна Франция Ху Дзинтао е подчертал, че „развитието и възстановяването на европейската икономика е постигането на възстановяване” на световната икономика.