Изборите в Австрия - ключови за бъдещето на Германия

Преговорите за изграждане на коалиция във Виена може да отнемат месеци

06.10.2019 | 12:00 Редактор: Василена Василева
Изборите в Австрия - ключови за бъдещето на Германия

Австрия проведе миналата неделя предсрочни парламентарни избори, които очертаха една нова посока за европейската политика – промяна на фокуса на десните към сътрудничество със Зелените, пише Леонид Бершидски в анализ за Bloomberg.

33-годишният лидер на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц, победител в изборите, е повече от успешен политик в малка страна.

Преди две години той постигна трудна победа със своята партия, като залитна към десните и възприе част от антиимигрантската реторика на нарастващите националисти от Австрийската партия на свободата (АПС). Тогава той изгради коалиционно правителство с АНП, което рязко намали броя на молбите за убежище в Австрия. Реакции се появиха дори в Германия, където части от германския десен център посочиха Курц като пример за канцлера Ангела Меркел.

След това Курц промени курса. Неговият вицеканцлер, лидерът на АПС Хайн-Кристиан Щрахе, подаде оставка по-рано тази година заради видео, в което Щрахе обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Инцидентът показа, че крайната десница не е устойчива на грешки. Дори в Австрия, страна с мощна крайнодясна традиция, антисистемните сили могат да понесат сериозен удар, ако се окажат по-корумпирани от системните.

Вместо да се вкопчи във властта, като запази коалицията без Щрахе, Курц избра да я разпусне и да се бори на нови избори. Смелата стратегия на Курц до голяма степен му се изплати: АНП спечели 38% от гласовете по време на вота в неделя, в сравнение с 31,5% при изборите през 2017 г. Двете партии, които се надяваха той да се провали - ПСА и Социалдемократическата партия на Австрия (СДПА) - претърпяха най-голяма загуба.

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Bloombergtv.bg