10 000 туристи ще видят Япония безплатно

Целта на властите е да засилят интереса към Страната на изгряващото слънце след разрушенията от март 2011

10.10.2011 | 17:56 Редактор: Ралица Пейчева
10 000 туристи ще видят Япония безплатно

Властите в Япония ще платят пътуването на 10 000 чуждестранни туристи от цял свят, които планират да посетят Страната на изгряващото слънце през следващата година, предаде РИА Новости.

Кампанията на японското министерство на туризма ще се проведе в интернет. Основен критерий за подбора на желаещите да получат безплатен билет ще бъде програмата за пътуването.

Целта на кампанията е да се компенсират щетите, нанесени на японския туристически сектор от земетресението и цунамито през март 2011 година и от аварията в АЕЦ „Фукушима". Не по-малък удар японският туризъм понесе и от високия курс на йената, който оскъпява драстично престоя на чуждите туристи в страната.

Японската агенция по туризъм се надява, че похарчените за кампанията 110 млн. йени (1.4 млн. долара) ще се изплатят многократно, ако всеки от посетилите безплатно страната после разкаже на роднини и приятели за интересното си и безопасно изкарване в Страната на изгряващото слънце. Според предварителните данни на агенцията, броят на чуждестранните туристи, посетили Япония в периода януари - юли 2011 г., е около 3.4 млн. души, което е с 33.2% по-малко, отколкото година по-рано.