След аферата Ибиса: Предсрочни парламентарни избори в Австрия

Според проучванията АНП ще спечели изборите

29.09.2019 | 10:00 Редактор: Юлия Христова

Предсрочни парламентарни избори в Австрия. Според социологическите проучвания фаворит е Австрийската народна партия на Себастиан Курц, който се очаква да се върне на поста канцлер. До вота се стигна след скандал с видео запис на коалиционните партньори на Курц.

Оспорвани предсрочни избори – така анализатори определят днешния вот. Социологическите прогнози отреждат победа на консерваторите на бившия канцлер Себастиан Курц. Но не се очаква да спечелят мнозинство и ще имат нужда от коалиционен партньор.

А според експерти преговорите за създаване на коалиция се очертават трудни и продължителни. До днешния предсрочен вот се стигна след разпадането на коалиционното правителство само 17 месеца след като пое управлението.  А причината -   скандален видеозапис от Ибиса, който уличава тогавашния лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе в корупционни действия. 

На видеото се вижда как той се опитва да предлага щедри обществени поръчки на жена, представяща се за племенница на руски олигарх. След скандала Щрахе подаде оставка. Въпреки скандала с Ибиса гейт нагласите сред австрийците показват, че по-скоро случая няма да има голям ефект върху вота.

Според експертите съюзът с десните националисти остава предпочитаният вариант от Курц. И все пак големият въпрос е дали след корупционния скандал Партията на свободата ще има необходимите гласове.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК