Кървави избори в Афганистан, където гласуват за президент (обновена)

Те бяха отлагани два пъти

28.09.2019 | 13:21 Редактор: Юлия Христова

Въпреки засилените мерки за сигурност, президентските избори в Афганистан започнаха с тежки инциденти. От независимата избирателна комисия обявиха, че са изгубили връзка с над 800 секции в различни провинции. Няма информация каква е причината за срива и дали изобщо секциите работят.

Пред една от избирателните секции в град Кандахар избухна бомба, ранявайки десетки. Подобна беше ситуацията и в  Джелалабад, където при експлозия на най-малко пет взривни устройства загина човек.

Изборите в Афганистан бяха отлагани два пъти, а още преди началото на днешния вот талибаните обявиха намерението си за атаки. Въпреки реалната заплаха пред избирателните секции от сутринта се извиха опашки от желаещи да упражнят правото си на вот.

Двамата основни кандидати за президентския пост са досегашния държавен глава  Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт на Ислямска република - Абдула Абдула. 

Анализатори коментират, че победителят ще играе решаваща роля в стремежа на страната да прекрати войната с талибаните и възобновяването на мирните преговори със Съединените щати, които се провалиха преди седмици. Двамата претенденти също определиха днешния вот като ключов за бъдещето на страната.

Проучвания на обществените нагласи сочат, че най-вероятно Ашраф Гани ще бъде преизбран за нов петгодишен мандат. 

Има опасения обаче, че това  би могло да задълбочи политическата нестабилност, да подсили още повече позициите на талибаните, които контролират по-голямата част от страната, както и да сложи окончателен край на мирните преговори. 

В момента талибаните категорично отказват да преговарят с афганистанското правителство, а заради конфликта всеки ден загиват стотици цивилни граждани.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК