Фискалните мерки едва ли ще решат дълговата криза в Европа

Това заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в Брюксел, откъдето започна европейската си обиколка.

04.10.2011 | 14:38 Редактор: Мариета Иванова
Фискалните мерки едва ли ще решат дълговата криза в Европа

Фискалните мерки едва ли ще решат европейската дългова криза, заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в Белгия.
Дилма Русеф пристигна в Европа начело на голяма делегация, формирана от политици и бизнесмени. Основна тема на срещите на бразилския президент на Стария континент са отговорите на европейската дългова криза, както и съвместни търговски и инвестиционни проекти. Русеф защити пред европейците южноамериканския метод за изход от кризата.
„В нашия случай прекалено рестриктивните фискални мерки само биха задълбочили стагнацията и биха довели до загуба на възможности,“ заяви бразилският президент Дилма Русеф в Белгия.
В програмата на Дилма Русеф за вторник е участие в европейско-бразилската среща на върха. Пред белгийския премиер Ив Льотерм тя подчерта, че страните от Латинска Америка са успели да излязат от кризата през 80-те години, благодарение на програмите си за възстановяване на икономиките.
„Трудно е да се излезе от кризата без увеличение на потреблението и растеж,“ заяви Русеф. Бразилия неотдавна обяви, че големите развиващи се страни биха могли да помогнат на Европа в кризата, тема, която може да бъде засегната на срещата.
„Обсъдихме многостранни проблеми и това, което ще се случи в близките месеци, особено икономическата криза, която в момента засяга развитите страни. Смятам, че това ще бъде най-важният въпрос, който ще се обсъжда на срещата в Кан,“ коментира Русеф.
 Бразилия е четвъртата дестинация за европейските инвеститори и шеста като обем на инвестиции в Европа. През 2011 г. южноамериканският гигант стана девети търговски партньор на ЕС.