След земетресението в Турция: Стотици прекараха нощта навън

Трусът е причинил щети по близо 500 сгради, над 30 души бяха ранени

27.09.2019 | 20:02 Редактор: Василена Василева

Земетресението с магнитуд от 5.8 по Рихтер, което разлюля района на Истанбул, е причинило щети по близо 500 сгради. А заради страха от нови трусове стотици избраха да пренощуват извън домовете си.

Жителите на Истанбул и намиращия се в близост град Силиври отказаха да се върнат по домовете си след силното земетресение, което разтърси района. 

Част от хората осъмнаха в палатки по крайбрежните зони, парковете и дори двoровете на джамиите.

Не всички обаче са имали на разположение палатка. Така десетки възрасти хора и майки с деца прекараха нощта на земята, завити само в одеала. 

И докато едни започнаха да събират вещите си още с първите лъчи на слънцето, други смятат да останат още една вечер под открито небе.

За да бъдат избегнати инциденти, в засегнатите райони имаше 24-часови полицейски патрули. Те указваха помощ на хората и предупреждаваха при наличието на съмнителни лица в близост до тях. Беше осигурена и харана.

Земетресението с магнитуд 5.8 по Рихтер нансе щети по близо 500 сгради, а над 30 души бяха ранени. Според турския учен Ахмет Ерджан ще има вторични трусове поне още няколко седмици. 

Той обаче е на мнение, че страшното тепърва предстои. СНХ - Ахмет Ерджан, геофизик 

"Според моите изчисления може да има земетресение с по-голяма мощност в рамките на следващите 20-25 години", споделя геофизикът.

Според други учени обаче не може да бъдат правени подобни прогнози.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК