Брюксел с безплатен градски транспорт за пътуващи под 25 г. и над 65 г.

Целта е белгийската столица да е въглеродно неутрална до 2050 г.

25.09.2019 | 16:48 Редактор: Ралица Братанова
Брюксел с безплатен градски транспорт за пътуващи под 25 г. и над 65 г.

Градският транспорт в Брюксел ще бъде безплатен за пътуващи под 25 и над 65-годишна възраст. Това реши Управителният съвет на компанията STIB, която оперира метрото, автобусите и трамваите в столицата на Белгия.

Новата мярка, която ще струва на общината 12 милиона евро годишно, цели да насърчи използването на градския транспорт вместо автомобили. Тя идва, след като на местните избори миналия октомври няколко партии настояха за безплатен градски транспорт. Идеята беше подета от решението на съседен Люксембург да премахне заплащането на градския транспорт и влаковете от следващото лято, пише Dnes.bg

Безплатният транспорт е част от следизборното споразумение, подписано от шестпартийната коалиция, управляваща в Брюксел. Тя си поставя за цел да направи белгийската столица въглеродно неутрална (нулеви СО2 емисии) до 2050 г.

Според белгийската обществена телевизия RTBF премахването на билетите за определени възрастови групи е част от по-широк план за улесняване на мобилността в столичния регион. Той предвижда ограничаване на скоростта в града до 30 км/ч, изграждане на повече велоалеи, пускане на нови линии на градския транспорт и удължаване на трамвайната мрежа.

Градският транспорт в Брюксел беше безплатен за пенсионерите допреди 10 г., но финансовата криза принуди компанията за градски транспорт да въведе годишни карти от 60 евро за възрастните хора. Ученическата и студентската карта е 50 евро годишно.

Цената за едночасово пътуване с градския транспорт в Брюксел е 2,10 евро.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК