За втори пореден ден: Цената на петрола стремглаво върви надолу

Несигурността на търговския фронт продължава да притиска цената на суровината

25.09.2019 | 14:11 Редактор: Василена Василева
За втори пореден ден: Цената на петрола стремглаво върви надолу

Цените на петрола продължават за втори пореден ден стремглавото си движение надолу на фона на притеснения за търсенето, след като американският президент Доналд Тръмп помрачи оптимизма около предстоящите търговски преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC, цитирано от Investor.bg

Цената на международния бенчмарк Брент отбелязва спад от 0,82% до 62,58 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 0,65% до 56,92 долара за барел.

И двете стойности достигнаха до най-ниското си ниво отпреди атаката срещу мощности на Саудитска Арабия на 14 септември.

"Това, което наистина дестабилизира петрола, беше коментарът на Доналд Тръмп за търговията миналата вечер… Той все още поддържа доста войнствена позиция", посочва Джефри Хали, старши пазарен анализатор за Тихоокеанския регион на OANDA.

Доналд Тръмп разкритикува китайските търговски практики пред Общото събрание на ООН във вторник и заяви, че няма да приеме "лоша сделка" с Пекин.

Китай е най-големият в света вносител на петрол и вторият по големина потребител на суров петрол.

Лъч светлина в изказването на Тръмп пред ООН бяха думите му, че вижда път към постигането на мир с Иран, въпреки че разкритикува „жаждата за кръв“ на ислямската република.

Цената на петрола поскъпна силно миналата седмица след атаките срещу обекти в Саудитска Арабия, които намалиха осезаемо производството на най-големия в света износител. Това принуди Рияд да купува петрол от съседни близкоизточни държави, за да спази ангажиментите си за доставки за чужбина.

Цените бяха притиснати и от неочакваното увеличение на американските запаси през миналата седмица. Те са се увеличили с 1,4 млн. барела миналата седмица, съобщиха от Американския петролен институт във вторник, като очакванията бяха за свиване с 200 000 барела.

Официалните правителствени данни се очаква да бъдат публикувани по-късно в сряда.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК