Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Паника на петролните пазари. Ще се възстанови ли бързо производството в Саудитска Арабия?

Едва ли скоро цената на нефта ще се нормализира, смята икономист

17.09.2019 | 20:49 Редактор: Василена Василева

Седмици или месеци - това е времето, което според редица анализатори е необходимо, за да се възстанови добивът на петрол на предишните нива. Половината производство бе спряно заради атаките срещу две петролни съоръжения. Това са около 5% от петрола на световния пазар. Първоначално се очакваше поне част от това количество да бъде възстановено до дни. Вчера сортът брент поскъпна рекордно, но днес пазарите не отчитат подобен скок.

"Неминуемо някои процеси са свързани. Пазарът вчера реагира доста бързо. Докато не излязат експертните данни за това защо тези 5% липсват от пазара обаче, трейдърите трябва да покрият едни "къси" позиции, с които са заложили, че петролът ще върви надолу. В момент на криза цената тръгва рязко нагоре. И затова винаги първичното изменение в пазара е много по-голямо, отколкото когато излязат данните", коментира в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Светлин Танчев.

По думите му, едва ли скоро цената на петрола ще се нормализира. 

"Лятото си отива. Световното потребление на петрол започва да се увеличава. И тепърва предстои да видим какви ще бъдат дългосрочните нива, в които ще се движи цената му", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR Танчев каза още, че това дали цените на горивата у нас ще отбележат ръст зависи от много фактори. И най-вече от това, че всеки един доставчик си има собствен ценови микс. 

"Ако нивата се задържат такива, каквито са в момента обаче, тогава безспорно можем да очакваме повишение", подчерта икономистът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК