Над 4 млн. души се включиха в най-голямата климатична стачка в историята

Проведени бяха близо 6 хиляди демонстрации в 150 страни

21.09.2019 | 14:25 Редактор: Ралица Братанова

Най-голямата климатична стачка в историята – така наблюдатели определят вчерашните глобални протести в защита на околната среда.

Близо 6 хиляди демонстрации в 150 страни или общо над 4 милиона души по цял свят призоваха за спешни мерки за борба с климатичните промени.

След като започнаха от тихоокеанския регион и минаха през Азия и Европа, тази нощ протестите стигнаха и до двете Америки. Хиляди хора от всички възрасти излязоха по улиците на Чили, Перу и Мексико. А в мексиканския град Мерида към шествията за климата се присъединиха и двама нобелови лауреати – бивши държавни глави на Колумбия и Гватемала. 

Стачки имаше и в десетки градове на Съединените щати. А кулминацията беше в Ню Йорк, където протеста оглави вдъхновителката на движението – Грета Тунберг. 

Мобилизацията цели да изпрати послание към световните лидери, които в понеделник ще проведат Среща на върха на ООН за климата. Днес отново в Ню Йорк подобна среща организират младежки организации. Които се заканват: стачките за климата ще продължат и следващия петък.

България също взе участие в инициативата. Мирно шествие под наслов "Нямаме планета Б" се проведе от НДК до Министерския съвет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК