Републиканците отхвърлиха плана на Обама

Според американския президент най-богатите американци трябва да платят своя дял от данъците, вместо пенсионерите да плащат повече за здравни грижи.

20.09.2011 | 17:36
Републиканците отхвърлиха плана на Обама

След като американският президент Барак Обама предложи план за намаляване на дефицита на страната с 3.6 трлн. долара, очаквано той беше отхвърлен от републиканците. Причината за недоволството на консерваторите е , че според плана на американския държавен глава половината от средствата трябва да дойдат от по-високи данъци.
От градината на Белия дом президентът на САЩ обясни, че новият данък не разделя обществото на класи. Според Барак Обама най-богатите американци трябва да платят своя дял от данъците, вместо пенсионерите да плащат повече за здравни грижи. „Това не е класова борба. Това е математика, а парите трябва да дойдат от някъде“, поясни президента. Републиканците веднага отхвърлиха президентското предложение. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл критикува програмата за съкращаване на дефицита чрез икономии и увеличение на данъците. Председателят на камарата на представителите Джон Бонер пък заяви, че опитите на държавната администрация да увеличи данъците на тези, които създават работни места и отказът й да предприеме нужните стъпки за изпълнение на програмите за стимулиране са причината за липса на споразумение между консерватори и демократи. А това поставя под въпрос Плана на Обама, при неговото гласуване в Конгреса.