EULEX пази границата между Косово и Сърбия

ЕС ще разгледа проблема другата седмица.

20.09.2011 | 08:59
EULEX пази границата между Косово и Сърбия

 Части на европейската полицейска мисия пазят границата между Косово и Сърбия след изтичането на мандата на КФОР. Един от двата проблемни гранични пункта бе посетен от ръководителя на EULEX и американския посланик в Косово.
Намесата на чуждестранните части се наложи, след като сърбите блокираха граничния път.
Ръководителят на EULEX Ксавие дьо Марнак съобщи, че европейските полицейски части имат готовност да отворят границата, като трафик в момента няма. И в понеделник барикадата на пътя през границата, издигната от сърбите, не беше свалена.
 „Ние сме разположили хора, които да пазят на бариерата – съобщи ръководителят на EULEX Ксавие дьо Марнак. -  Готови сме да я вдигнем и ако няма трафик, това не е защото ние не сме готови. Причината е, че хората не искат да се покажат“.
В Северно Косово живеят около 60 000 сърби, които не признават независимостта, обявена от Прищина и остават лоялни на Белград, който също не признава новата държава.
 „EULEX, КФОР, Брюксел и Вашингтон и много други страни приемат, че това е, което трябва да се направи – заяви американският посланик в Косово Кристофър Дел.- Това е точното място и точният момент“.
Технически и двата КПП на границата са готови да бъдат отворени, ако барикадите бъдат вдигнати.
В Косово са разположени 2000 полицаи и митничари от ЕС в рамките на EUFOR, която пое поддържането на реда от администрацията на ООН, след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбските сили да напуснат бившата провинция преди 12 години.