18 г. по-късно: Светът почете 11 септември

Блики и роднини на загиналите се събраха в Ню Йорк

11.09.2019 | 22:09 Редактор: Юлия Христова

Светът си спомня за жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г. в Съединените щати. 18-тата годишнина от трагичните събития беше отбелязана с възпоменателни церемонии отвъд Океана.

Блики и роднини на загиналите се събраха в Ню Йорк на мястото, където преди 18 години се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център. С тъга в очите те си припомнят за трагедята.

Към церемонията в голямата ябълка се присъединиха и редица политици, както и пожарникари и полицаи, които са се отзовали първи на сигналите за случващото се в търговския център. 

Събитието беше белязано и от нетипично изказване. Тазгодишният говорител, който е загубил майка си при атаката, отправи остри реплики срещу конгресмена Илхан Омар. Тя е известен защитник на мигрантите и мюсюлманите в Съединените щати. Позната е и със своите пропалестински възгледи и критики към Израел. Като често реториката ѝ е определяна като антисемитска.

Възпоменателна церемония се проведе и в Пентагона,  в който се вряза също похитен от терористите самолет. На нея присъства американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Mелания. Паметта на загиналите беше почетена и в Пенсилвания, където се разбива четвъртия похитен от терористите самолет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК