Американски компании засилват процеса на спиране на инвестициите към Китай

Една четвърт от анкетираните заявиха, че са пренасочили инвестиции, планирани за Китай, към други региони

11.09.2019 | 22:55 Редактор: Юлия Христова
Американски компании засилват процеса на спиране на инвестициите към Китай

Някои американски компании в Китай ускоряват процеса на прекратяване на своята инвестиционна дейност в рамките на втората по големина икономика в света, тъй като увеличаващите се мита продължават да вредят на бизнеса им, сочи проучване, публикувано от Американската търговска камара в Шанхай.

Повече от една четвърт от анкетираните, или 26,5%, заявиха, че през изминалата година са пренасочили инвестиции, първоначално планирани за Китай, към други региони, съобщава CNBC.

Това е увеличение с 6,9 процентни пункта спрямо миналата година, се казва в доклада на AmCham, като се отбелязва, че технологичната, хардуерната, софтуерната и сервизната индустрия са извършили най-много промени в своята инвестиционна дестинация.

Изследването, проведено в партньорство с PwC, засяга 333 членове на Американската търговска камара в Шанхай. То е проведено от 27 юни до 25 юли - през периода, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзинпин се съгласиха да възобновят търговските преговори и преди последното повишение на митата.

Американските компании в континенталната част на Китай също заявиха, че ограниченията за достъп до местния пазар затрудняват осъществяването на техния бизнес. 

Попитани за най-добрите възможни сценарии в текущите търговски преговори, повече от 40% от анкетираните споделят, че по-големият достъп до вътрешния пазар ще бъде най-важният резултат за подпомагане на бизнеса им. Други 28% определят подобрените условия относно защитата на интелектуалната собственост като ключови.

Третият най-очакван резултат от търговските преговори, според анкетата, са "увеличените покупки на стоки от САЩ“ - с 14,3% посочват това.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК