Монголия пуска три IPO през 2012г.

Икономиката на страната отбеляза 28% ръст миналата година, благодарение на бурно развиващата си минна индустрия.

01.09.2011 | 10:03
Монголия пуска три IPO през 2012г.

Монголия смята да набере до 3 млрд. долара на пазара чрез продажба на държавни дялове от минна компания. Процедурата предвижда три IPO-та догодина - в Лондон, Хонконг и Улан Батор.
Страната има богати находища на мед, уран и злато. Втората по големина компания в сектора Rio Tinto разработва мината Ою Толгой, чиято оценка възлиза на около 300 млрд. долара според Quam Asset Management в Хонконг. Очакванията са Ою Толгой да осигурява до 30% от БВП на страната.
Златото се превърна в ключов бизнес в Монголия след резкия ръст на цените, въпреки че в момента в страната се води дебат за бъдещето на минната индустрия като цяло.
Природозащитници в Монголия искат дебат за необходимостта страната да развива минната индустрия. Те се оплакват от големия брой рудници и смятат, че минодобивът трябва да се ограничи. В момента издаването на лицензи за добив на полезни изкопаеми е блокирано.
Монголия опитва да намали традиционната си зависимост от съседна Русия. В същото време предостави една трета от най-голямата мина на руски консорциум. Икономиката на страната отбеляза 28% ръст миналата година, благодарение на бурно развиващата си минна индустрия.
През август американският вицепрезидент Джо Байдън посети Монголия. Целта на посещението беше знак  на подкрепа към младата демокрация. В страната Байдън изрази и благодарност към правителството за контингента, изпратен в Афганистан и Ирак.