Либия започва да поправя петролните сонди

Бунтовниците дадоха ултиматум на лоялните на Кадафи сили да се предадат до 3 септември, за да получат право да се явят пред съда.

31.08.2011 | 09:02
Либия започва да поправя петролните сонди

Заместник-министърът на финансите и петрола от Националния преходен съвет на Либия Али Алхуни съобщи, че страната се очаква да поднови производството на петрол в близките дни.
Страната произвеждаше по 1,6 млн. барела на ден преди революцията през февруари. Военните действия предизвикаха спиране на добивите и преработката. Чуждестранните работници напуснаха Либия и петролните терминали бяха повредени.
Съветът за сигурност на ООН позволи на Великобритания да деблокира 1,5 млрд. долара в сметки на либийската държава в британски банки.

Решението бе взето след като председателят на Националния преходен съвет Мустафа Абдел Джалил даде ултиматум на лоялните на Кадафи сили срок до 3 септември да се предадат, за да бъдат изправени пред съда.
Франция и Германия също поискаха да деблокират по 1,5 млрд. долара замразени средства на Либия, но Русия настоя за повече информация за сметките.

Либийската опозиция предложи на армията на Кадафи да се предаде до края на седмицата или ще бъде унищожена. Освен това новата власт започна да разследва престъпленията на бившия режим. По предварителни данни по време на революцията жертвите достигат около 50 000 души.