Борис Джонсън вече няма мнозинство в парламена. Ще има предсрочни избори?

Депутати се опитват да принудят премиера да поиска ново отлагане на Brexit

03.09.2019 | 22:09 Редактор: Ивайло Николов

Ключова седмица за Обединеното кралство. Управляващите консерватори изгубиха мнозинството си от един депутат в Камарата на общините. Филип Лий напусна парламентарната група на торите и се присъедини към тази на Либералните демократи по време на първата сесия след края на лятната ваканция.

А група от депутати, включваща както опозицията, така и някои консерватори, внесе предложение за законопроект, който би принудил Джонсън да поиска повторно отлагане на Brexit, в случай че не постигне нова сделка до 31 октомври.

По-рано премиерът заяви, че ако парламентът му се противопостави за Brexit, ще свика предсрочни избори на 14 октомври.

А докато сесията продължава, протестиращи за и против излизането на Великобритания от Евросъюза обикалят улиците на Лондон.

"Никога досега този парламент не е принуждавал своя премиер да предаде ключово решение като това за Brexit в чужди ръце – в ръцете на нашите европейски приятели. Така че призовавам тази Камара да отхвърли въпросния законопроект. Той би означавал да развеем бялото знаме. При никакви обстоятелства няма да приема това", заяви Джонсън.

От опозицията пък обявиха, че това е последен шанс да се спре правителството от пълното погазване на конституционните и демократичните права.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК