Протест на превозвачи в Австралия

Стотици камиони обиколиха парламента на Австралия в протестна акция срещу повишаване на данъците. Организаторите на протеста заплашваха да блокират цялата австралийска столица, но не успяха.

22.08.2011 | 09:31
Протест на превозвачи в Австралия

Шофьорите на камиони в Австралия проведоха втория си протест в Канбера за една седмица. Те решиха да привлекат общественото мнение към несъгласието си с плановете на правителството да повиши данъка върху въглеродните емисии.
Въпреки бурно развиващия се минен сектор в Австралия, страната продължава да се бори с инфлацията. Повишаващите се цени направиха най-големия град Сидни в най-скъпото място за живеене в света.

Австралия избегна рецесията след глобалната криза през 2008, но скъпият австралийски долар и слабото вътрешно търсене се отразиха негативно на всички сектори на икономиката, с изключение на минната индустрия.

Най-големият производител на стомана BlueScope Steel обяви, че съкращава хиляда работни места и спира половината от мощностите си.

Синдикатите обвиняват правителството на Джулия Гилард в липса на мерки за защита на производството и настояват австралийската стомана да се използва в минната индустрия.
Поредните съкращения добавят нови негативи за премиера Гилард. Проучването на общественото мнение сочи, че вероятно тя ще загуби изборите през 2013 г.