Apple е най-богата компания в САЩ

Технологичният лидер постигна и голяма победа над един от ключовите си конкуренти – Samsung.

11.08.2011 | 11:50
Apple е най-богата компания в САЩ

Технологичната компания Apple вече е най-богата компания в САЩ, след като измести от първото място Exxon mobil. Корпоративният капитал на Apple достигна 337 млрд. долара. Рокадата на върха дойде в края на търговската сесия на Нюйоркската фондова борса, където акциите на Apple поевтиняха с 2.8% до малко под  364 долара за акция. Книжата на Exxon mobil паднаха с 4.4 на сто до 68 долара за ценна книга, което прави капитал от 331 млрд. долара. Exxon mobil държеше първото място на най-скъпа компания в САЩ от 2005 г., а Apple зае втората позиция през миналата година, когато изпревари Microsoft.
Освен, че стана най-богатата компания, Apple постигна и голяма победа в борбата за патенти срещу един от големите си конкуренти на пазара - Samsung. Съд в Дюселдорф реши, че корейската компания Samsung няма право да продава таблета си Galaxy в Европейския съюз. Забраната е заради сигнал на Apple за нарушаване на права за интелектуална собственост, свързани с iPad. Забраната важи за територията на целия ЕС, с изключение на Холандия, и е в съответствие с паневропейското право, което позволява издаването на подобни разпореждания. Забраната идва само седмица след като бе отложена и промоцията на корейския таблет и Австралия, поради същата причина.
Съдията, който е отсъдил в полза на Apple, се е съгласил, че последният  таблет на Samsung нарушава повече от един патент на американците и е копирал елементи на iPad 2.
Корейската компания вече е обжалвала, но докато излезе новото решение, което се очаква след около месец, Samsung ще трябва да прекрати продажбата на таблета и ще претърпи огромни загуби.