Пилоти от Франция, Гърция и Чехия планират масови протести

Пилотите от Чешките авиолинии подготвят протести, в случай че мениджмънтът на авиокомпанията пристъпи към планираните в края на юли и месец август съкращения.

27.07.2011 | 13:56
Пилоти от Франция, Гърция и Чехия планират масови протести

Обявени стачки и планирани протести могат да засегнат въздушния трафик в няколко европейски държави.
Три синдиката на пилотите в Air France обявиха стачка от петък до неделя.  Техни членове са около 30 % от всички авиатори  на най-големия френски авиопревозвач.
Подобно на стюардесите и стюардите, които постигнаха споразумение преди седмица, и пилотите се противопоставят на новата организация на работа.  Тя се отнася до вътрешните полети и има за цел да засили конкуренцията на Air France с ниско-тарифните компании. Планът  предвижда  да бъдат намалени разходите и увеличена производителността. 
Според синдиката СПАФ, проектът, който се очаква да направи по- ефикасна работата на компанията с 15 % ще доведе до работен ден от над 12 часа за някои служители  срещу приблизително същото заплащане. На вътрешно събрание на профсъюза  предложението  е било отхвърлено със 73% от гласовете.
Националният съюз на пилотите, обаче,  подкрепи плана за реорганизация. Неговите членове, които формират около 73 % на състава, няма да подкрепят протеста. Имено поради тази причина не се очакват сериозно нарушаване на въздушния трафик през почивните дни.
Летищните работници в Гърция пък няма да толерират нова отсрочка за получаване на възнагражденията им. Те обявиха готовност за масови стачки през август в разгара на туристическия сезон.  По думите на председателя на Федерацията на гръцката гражданска администрация по въздухоплаване, ситуацията е нетърпима. В радио интервю той заплаши, че от 1 август въздушната администрация ще работи само за това, за което получава пари. Това означава, че няма да има дежурни екипи по време на  нощните смени от 23 часа до 6 сутринта.
Пилотите от Чешките авиолинии също подготвят протести, в случай че мениджмънтът на авиокомпанията пристъпи към планираните в края на юли и месец август съкращения. В следващите седмици са възможни закъснения в полетите, ако се стигне до протестната акция под името „Go Slow!”. Чешките пилоти недоволстват и от закриването на печеливши линии.