Mъжът, който стреля пред джамия в Норвегия, призна за атаката

Все още не е ясно защо преди това той е убил сестра си

17.08.2019 | 17:45 Редактор: Василена Василева
Mъжът, който стреля пред джамия в Норвегия, призна за атаката

Норвежецът, обвинен за стрелбата в джамията в предградие на Осло миналата седмица, е признал за нападението, след като е разговарял с полицията за пръв път. Това заявиха от норвежката полиция, цитирана от ДПА.

"Заподозреният признава фактите, но засега не е признал официално вината си", каза представителят на полицията Пал-Фредрик Хьот Краби.

21-годишният Филип Мансхаус е обвинен в тероризъм и убийство на доведената си сестра. "Обяснението му даде важен принос за продължаващото разследване", добави Краби.

Той заяви пред репортерите, че няма да коментира какво е казал Мансхаус за мотива или други детайли за местопрестъпленията.

Откакто беше арестуван миналата събота, Мансхаус отказваше да отговаря на въпросите на полицията. Адвокатът му Уни Фрис заяви, че клиентът й е дал обяснения и е бил "отзивчив".

"Не мога да кажа нищо повече за това, което беше казано", заяви тя пред репортери, като се позова на разпоредените от окръжния съд в Осло рестрикции.

По-рано тази седмица Краби заяви, че мотивът за нападението срещу джамията е бил "тероризъм и да бъде насаден страх сред мюсюлманското население в Норвегия", посочва Dnes.bg

Полицията каза, че младият мъж е имал десноекстремистки възгледи. Дейността му в интернет пространството е основна част от разследването на нападението срещу джамията Ислямски център "Ан нур", намираща се в предградие на Осло.

Тялото на 17-годишната му доведена сестра беше намерено миналата събота вечерта в дома му, който е в същото предградие. Мотивът за смъртта й е неизвестен, а полицията не е коментирала как е умряла.

В четвъртък Краби каза, че полицията има две основни версии защо доведената сестра, която е осиновена в Китай на 2-годишна възраст, е била убита.

"Може да е било поради това, че е знаела какво е намислил и е опитала да го спре. Друг мотив би могло да бъде становището на обвиняемия по расовите въпроси", заяви Краби пред норвежката телевизия.

На 10 август в джамията "Ан нур" бяха произведени няколко изстрела, но никой не беше улучен или тежко ранен, защото Мансхаус е бил обезвреден след борба.

Норвежката полиция публикува снимки от церемония, на която двамата мъже, обезвредили Мансхаус, биват почетени и изтъква, че бързата им реакция е предотвратила загуба на животи.

Норвежки медии съобщиха, че няколко часа преди нападението заподозреният е публикувал послание, в което възхвалява масовите убийства в двете джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, през март.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК