САЩ се отдалечава от компромиса по дълга

На пазарите все още няма някаква паника, което подсказва, че надеждите за намиране на решение преди 2 август са налице.

26.07.2011 | 12:18 Редактор: Красимир Лаков
САЩ се отдалечава от компромиса по дълга

В телевизионни обръщения към нацията, излъчени почти по едно и също време, президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Камарата на представителите републиканецът Джoн Бонер показаха различен подход за решаване на кризисната ситуация с дълга. Според президента Обама, приемането на плана на републиканците би означавало да се „покани нова криза след 6 месеца”. Обама призова лидерите на Конгреса да стигнат до компромисно споразумение преди крайния срок, който е 2 август.
Американският президент се обърна и към обществеността с послание да настоява за „балансиран подход” за намаляване на федералния дефицит, като бъде въведено ограничаване на разходите, но и повишаване на данъците за по-богатите.
"Рискуваме да разпалим дълбока икономическа криза, този път предизвикана изцяло от Вашингтон – заяви Барак Обама. - Да престанем да плащаме задълженията си би било безразсъдно и безотговорно. Републиканските лидери също са съгласни, че не трябва да се допуска дефолт.”
Позицията на председателя на Камарата на представителите Джoн Бонер е, че кризата е предизвикана от политиката на президента:
„Тъжната истина е, че президентът поиска да му разпишем празен чек преди 6 месеца и сега иска същото. Това просто няма да стане,” категоричен е Бонер.
Изказванията на президента и на председателя на Камарата на представителите задълбочиха кризата и вероятно отдалечиха компромиса, считат експерти. Сега в двете камари на Конгреса предстои да бъдат гласувани две версии на законодателни инициативи за решаване на кризата, предлагани от демократите и от републиканците. На пазарите все още няма някаква паника, което подсказва, че надеждите за намиране на решение преди 2 август са налице.