Гърция ще получи още 159 млрд. евро

Лидерите на страните, използващи еврото, се договориха да отделят на Атина втори пакет финансова помощ.

22.07.2011 | 07:54
Гърция ще получи още 159 млрд. евро

Частният сектор ще участва в новия заем за Гърция, решиха лидерите на еврозоната по време на извънредната си срещата на 21 юли 2011 г. Според декларацията от срещата, разпределението на новата помощ за Гърция включва 109 млрд. евро заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд. До 2014 г. бизнесът ще отдели други 50 млрд. евро.
37 млрд. евро от последната сума ще дойдат от „доброволен принос” на банките -кредитори, а 12.6 млрд. долара по програма за обратно изкупуване на дълг, става ясно от доклада на извънредната среща.
Европейският фонд за финансова стабилност също ще предостави кредит на Гърция.
Средствата ще бъдат осигурени при понижена лихва от 3,5% за срок от 15 до 30 години. Споразумението за отпускане на допълнителна помощ за Гърция по всяка вероятност ще доведе страната до т.нар „селективен дефот“.
В дългосрочен план банките ще се включат отново с 135 млрд. евро, заяви президентът Никола Саркози. „Общо, усилието ще струва 135 млрд. евро” само за частните кредитори на Гърция, заяви той.
Институтът за международни финанси IIF обещава 135 млрд. евро за срок от 10 години - „от средата на 2011 г. до края на 2020 г.” Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой потвърди участието на IIF.
Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че благодарение на понижената ставка дългът на Гърция намалява до 12% от БВП.
Саркози и германският канцлер Ангела Меркел съгласуваха позициите си по въпроса в последния момент преди срещата на еврозоната.