Меркел очаква да бъде приет нов пакет за Гърция

Пазарите реагираха доста положително на това изявление и еврото поскъпна.

21.07.2011 | 17:32 Редактор: Красимир Лаков
Меркел очаква да бъде приет нов пакет за Гърция

Срещата на лидерите от еврозоната започна в Брюксел с оптимистични очаквания, след като стана ясно за постигнатото споразумение за обща позиция на Германия и Франция. Германският канцлер Ангела Меркел определи дискусията си с френския президент Саркози като „конструктивна”, като заяви, че двамата са подготвили споразумение заедно с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Известно объркване внесе изказването на президента на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, според който в споразумението едва ли ще влезе нов данък върху банките. Всички прогнози считаха, че именно този нов данък е в основата на немско-френското споразумение. При пристигането си за срещата в Брюксел, Ангела Меркел заяви, че очаква да бъде приет нов пакет за Гърция, с  което да бъде даден важен сигнал.
С тази програма искаме да решим проблема из основи, да повишим устойчивостта на икономиките с висок държавен дълг, да подобрим конкурентоспособността – продължи още канцлерът на Германия. - В този аспект нашите дискусии бяха конструктивни, Германия и Франция подготвиха споразумение  с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Говорихме и с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и чухме неговите аргументи. Ето затова се надяваме днес да бъде един конструктивен ден и по-късно днес да знаете резултатите,” обобщи Меркел.
Пазарите реагираха доста положително на това изявление и еврото поскъпна. Очакванията са да се стигне до някакво споразумение, които да успокои финансовите пазари, при това не само в еврозоната.