Политическата криза в Италия се задълбочава

Парламентът решава кога да дебатира вота на недоверие

13.08.2019 | 21:10 Редактор: Бойко Димитров

Днес трябва стане ясно кога италианският парламент ще дебатира вота на недоверие. Както е известно той бе внесен не от опозицията, а от едната управляваща партия – крайнодясната "Лига".

 

По този начин формацията на Матео Салвини дефакто сложи край на коалиционното правителство. Италианските депутати обаче съвсем не са единни по въпроса какво следва. Опозицията призовава за служебен кабинет, подкрепен от широка палитра от парламентарни групи. 

Днешното заседание прекъсна извънредно лятната ваканция на италианските сенатори. А те трябва да насрочат дата за вот на недоверие. Мнозина обаче са против, тъй като парламентът все още не е гласувал бюджета за 2020 година. Той трябва да бъде представен на Европейската комисия до края на септември. 

След успеха си на евровота Матео Салвини иска предсрочни избори, с надеждата да спечели мнозинство и да управлява сам. В момента лидерът на крайната десница се радва на близо 40 процента обществена подкрепа. В опит да я затвърди, през последните дни той се впусна в импровизирана кампания по италианските плажове. А доскорошният му коалиционен партньор го предупреди с отмъщение на урните. 

Очаква се премиерът Джузепе Конте да се произнесе по кризата следващата седмица. Единственият, който има правомощията да разпусне парламента, е президентът Серджо Матарела. За да ускори падането на кабинета, Салвини даде да се разбере -  неговите 7 министри са готови да подадат оставки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК