Boeing 787 извърши първия си полет над Тихия океан

Реактивният самолет с два двигателя е произведен в по-голямата си част от карбон, фибровлакна и от други композитни материали.

03.07.2011 | 10:59 Редактор: Красимир Лаков
Boeing 787 извърши първия си полет над Тихия океан

Дългоочакваният Boeing 787 извърши първия си полет над Тихия океан и се приземи в Япония. В Страната на изгряващото слънце самолетът ще премине през нови тестове, които ще извърши фирмата All Nippon Airways (ANA), преди да започне редовните полети с новия Boeing. Така нареченият, Dreamliner пристигна на летище Ханеда в Токио рано сутринта днес. Самолетът беше пилотиран от Масауки Иши, който емоционално заяви, че “е бил развълнуван от първия полет и от посрещането в Токио повече, отколкото е очаквал”.
Реактивният самолет с два двигателя е произведен в по-голямата си част от карбон, фибровлакна и от други композитни материали. Това го прави много лек и ефективен, като разхода на гориво е значително по-нисък от този при други съпоставими с неговия клас самолети. Досега са поръчани повече от 600 броя от Boeing 787 от над 50 авиолинии по света. Първите от тях ще бъдат на разположение на новите си собственици през август или септември.