Сестрата на бившия премиер води на изборите в Тайланд

Опозиционният лидер Инглък Шинаватра е считана за фаворит в днешните избори, в които ще участват 42 политически партии.

03.07.2011 | 10:19 Редактор: Красимир Лаков
Сестрата на бившия премиер води на изборите в Тайланд

Пет години след военния преврат нестабилността в Тайланд продължава. Днес в странатар разположена в югоизточна Азияр се проведоха избори, от които се очаква да донесат край на политическата криза. Остава вероятността изборите да разпалят нова нестабилност, ако някоя от противопоставящите се страни или пък армията не приеме резултатите от изборите днес.
Опозиционният лидер Инглък Шинаватра е считана за фаворит в днешните избори, в които ще участват 42 политически партии. Първите прогнозни резултати потвърдиха тази теория.
След затваряне на избирателните секции и според проучванията, направени на излизане от пунктовете за гласуване, преднина има опозиционната партия „Пуеа Тай” с кандидат за премиер Инглук Шинаватра, сестра на бившия премиер Таксин Шинаватра.
Между 290 и 320 от общо 500 депутатски места ще получи „Пуеа Тай”, а демократите на досегашния премиер Абхисит Веджаджива – между 130 и 150, сочат още предварителните данни. 
Анализите показват, че партия  “Пуеа Тай” печели от популярността на бившия премиер в изгнание Таксин Шинаватра, за който масово са гласували северните и североизточните провинции на страната, както и големи части от населението в столицата Банкок. По-бедните жители на Тайланд си спомнят за даваните от него субсидии при закупуването на дом или почти безплатната медицинска помощ при неговото управление.